İŞİTME KAYBININ NEDENLERİ

İşitme kaybının birçok nedeni olabilir.

Dış ve orta kulakta kir birikmesi, kulak zarının daha az hareket etmesi ya da hastalık, kırık ya da kireçlenme nedeniyle kulağın küçük kemiklerinin zarar görmesi, işitme kaybına neden olabilir. Tekrar eden, kronik ya da tedavi edilmeyen orta kulak enfeksiyonları da işitme kaybına neden olabilir. Sesin, kulağın iç tarafına ulaşmasının engellenmesinin neden olduğu bu tür işitme kaybına, 'iletken işitme kaybı' adı verilmektedir.

Diğer bir tür ise, iç kulağın zarar görmesinin neden olduğu 'sensörinöral işitme kaybıdır'. Bu tür zararlar, genellikle yaş ya da gürültü nedeniyle ortaya çıkabilirken aynı zamanda kalıtsal ya da doğuştan da olabilmektedir. Sensörinöral işitme kaybı, bireyin farklı sesleri ayırt etmede zorluk yaşaması ve birinin ses algısında farklılığa sahip olması ile tanımlanır: düşük sesler genellikle zor duyulurken yüksek sesler çok rahatsızlık verici olarak algılanır.

İşitme engelli bazı kişilerde kulak çınlaması da vardır. Kulak çınlaması yaşayan bireyler, bir dış kaynaktan gelmeyen ve genellikle kulakta uğultu ya da çınlama şeklinde olan sesleri duyarlar. Kulak çınlamasının etkileri, kişiden kişiye çok farklılık gösterebilmekte ve çok rahatsız edici olabilmektedir. Kulak çınlaması hakkında daha fazla bilgiyi buralarda bulabilirsiniz: Hoerelse.info -Symphony.

Sese karşı aşırı hassasiyet, bir kişinin çok alçak sesleri bile rahatsızlık verici düzeyde yüksek olarak algılamasıdır. İşitme engelli birçok kişi, özellikle işitme kaybı iç kulakla ilgili olduğunda sese karşı daha fazla hassasiyet yaşar. Sese karşı aşırı hassasiyet hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Kalıcı işitme kaybı vakalarının en az yarısının temelinde kalıtsal nedenler bulunmaktadır. Kalıtsal işitme kaybı, anne-babanın genleriyle anne-babadan çocuğa geçer. Anne ya da babanın hiçbirinde bu tür bir işitme kaybı olmasa bile birey, anne-babasından genetik olarak işitme engelini alabilir. Eğer anne-baba, akraba ise, çocuğun doğuştan kalıtsal işitme engeline sahip olma olasılığı artmaktadır.