Haberler
ISTITUTO DEI SORDI DI TORINO -Promote socio-professional integration of deaf young and hard of hearing

17-24 Aralık 2023 tarihinde italya Torino'da Istıtuto Deı Sordı Dı Torıno ev sahipliğinde gerçekleştirilen '' Promote socio-professional integration of deaf young and hard of hearing'' Erasmus projesinde 5 ülkeden 20 işitme engelli genç Torino'da biraraya geldi. Bu proje ile ülkemizi yurt dışında en iyi şekilde temsil eden 6 kişilik ekibimiz,farklı kültürleri ve bu kültürlerde yetişmiş olan işitme engelli gençleri tanıma fırsatı ve uluslararası işaret dili öğrenerek kendilerini geliştirme fırsatı buldular.Herşey çok güzeldi.Bu unutulmaz güzel proje için ev sahipliği yapan Istıto De Sordı Dı Torinoya çok teşekkür ederiz.

25.01.2024
ULUSLARARASI İŞİTME ENGELLİLER FEDERASYONU-EGO-ANKARA KENT KONSEYİ İŞBİRLİĞİ ''İŞARET DİLİ ÖĞRENİYORUM'' PROJESİ

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim YILMAZ,Engelli Meclisi sözcüsü Ersan PETEKKAYA ve Uluslararası İşitme Engelliler Federasyon Başkanı Pelin ASLAN Ego Genel Müdürü Nihat ALKAŞ'ın makamında gerçekleşen toplantıda toplu taşımalarda farkındalık yaratmak için "İşaret Dili Öğreniyorum" projesi kapsamında iş birliği yapma kararı alındı.

25.01.2021
ŞEFAF MASKE PROJESİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi,Ankara Kent konseyi ve Uluslararası İşitme Engelliler Federasyonu pandemi döneminde iletişim sorunu yaşayan, işitme engelli vatandaşlarımızın iletişim sorununu gidermek için şeffaf maske projesini hayata geçirdi.

26.11.2020
UNİCEF

Uluslararası İşitme Engelliler Federasyonu olarak Unicef'in engelli çocuklar için çalışan sivil toplum kuruluşları platformunda yer almaktayız.

14.12.2016
İŞARET DİLİ “HANSEL, GRETEL VE ASLAN KRAL”-MİLLİYET GAZETESİ

IHA Yenimahalle Belediyesi, 50’inci Yıl Dört Mevsim Tiyatro Salonu’nda 250 işitme engelli öğrenciye tamamen işaret dilinden oluşan “Hansel, Gretel ve Aslan Kral” adlı tiyatro oyununu sundu. Aksiyon Çocuk Tiyatrosu’nun profesyonel oyuncuları, Yılmaz Balaban İşitme Engelliler Ortaokulu ile Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu’nun öğrencilerine işaret diliyle oyun sergiledi. Uluslararası İşitme Engelliler Federasyonu Genel Başkanı Pelin Aslan tarafından profesyonel olarak işaret dili eğitimi aldıklarını belirten oyuncular, sahne öncesi ilk ve tek profesyonel işaret dili çocuk tiyatrosu olduklarını ve “Sahnede işaret var” sloganıyla yola çıktıklarını belirttiler. Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi katkılarını da aldıklarını belirten oyuncular, öğrencilerle kendilerini buluşturan Yenimahalle Belediyesi’ne de teşekkürlerini sundular. Oyunu dikkatle izleyen öğrenciler ise oyunu çok beğendiklerini alkışlarla gösterdiler. Sevgilerini de elleriyle yaptıkları kalp işaretiyle sahneye yansıtan işitme engelli öğrenciler, kendilerinin de oyuna dahil olmasıyla birlikte daha da coştular. Oyun sonunda işaret dili çevirmeni aracılığıyla öğrencilere seslenen Yenimahalle Belediyesi Engelliler Birimi Sorumlusu Emrullah Yılmaz, “Sizleri burada görmekten çok mutluyuz. İyi ki varsınız. Bugün çok güzel bir oyunu işaret diliyle sizlere sunduk. Türkiye’de ilk ve tek işaret işaret dili çocuk tiyatrosunu sahneye koydukları için oyuncu arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum” dedi.

22.04.2016
YENİMAHALLEDE SAHNE SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ-HÜRRİYET GAZETESİ

ANKARA, (DHA)- YENİMAHALLE Belediyesi, 50'inci Yıl Dört Mevsim Tiyatro Salonu'nda 250 işitme engelli öğrenciye tamamen işaret dilinden oluşan 'Hansel, Gretel ve Aslan Kral' adlı tiyatro oyununu sundu. Aksiyon Çocuk Tiyatrosu'nun profesyonel oyuncularının yer aldığı tiyatroda Yılmaz Balaban İşitme Engelliler Ortaokulu ile Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu'nun öğrencilerine işaret diliyle oyun sergilendi. SAHNEDE İŞARET VAR Uluslararası İşitme Engelliler Federasyonu Genel Başkanı Pelin Aslan tarafından profesyonel olarak işaret dili eğitimi aldıklarını belirten oyuncular, sahne öncesi ilk ve tek profesyonel işaret dili çocuk tiyatrosu olduklarını ve “Sahnede İşaret varö sloganıyla yola çıktıklarını belirttiler. Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın maddi katkılarını da aldıklarını belirten oyuncular, öğrencilerle kendisini buluşturan Yenimahalle Belediyesi'ne de teşekkürlerini sundular. SEVGİLERİNİ KALP YAPARAK GÖSTERDİLER Oyunu dikkatle izleyen öğrenciler ise oyunu çok beğendiklerini işitme engellilere has alkışlarıyla gösterirdiler. Sevgilerini de elleriyle yaptıkları kalp işaretiyle sahneye yansıtan işitme engelliler, kendilerinin de oyuna dahil olmasıyla birlikte daha da coştular. Oyun sonunda işaret dili çevirmeni aracılığıyla öğrencilere seslenen Yenimahalle Belediyesi Engelliler Birimi Sorumlusu Emrullah Yılmaz da “Sizleri burada görmekten çok mutluyuz. İyi ki varsınız. Bugün çok güzel bir oyunu işaret diliyle sizlere sunduk. Türkiye'de ilk ve tek işaret işaret dili çocuk tiyatrosunu sahneye koydukları için oyuncu arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum" dedi.

22.04.2016
SAHNEDE İŞARET VAR-YENİMAHALLE BELEDİYESİ

Kim demiş işitme engelliler tiyatro izleyemez diye? *Yenimahalle’de sahne sessize büründü Yenimahalle Belediyesi, 50’inci Yıl Dört Mevsim Tiyatro Salonu’nda 250 işitme engelli öğrenciye tamamen işaret dilinden oluşan “Hansel, Gretel ve Aslan Kral” adlı tiyatro oyununu sundu. Aksiyon Çocuk Tiyatrosu’nun profesyonel oyuncularının yer aldığı tiyatroda Yılmaz Balaban İşitme Engelliler Ortaokulu ile Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu’nun öğrencilerine işaret diliyle oyun sergilendi. Sahnede işaret var Uluslararası İşitme Engelliler Federasyonu Genel Başkanı Pelin Aslan tarafından profesyonel olarak işaret dili eğitimi aldıklarını belirtenoyuncular, sahne öncesi ilk ve tek profesyonel işaret dili çocuk tiyatrosu olduklarını ve“Sahnede İşaret var” sloganıyla yola çıktıklarını belirttiler. Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi katkılarını da aldıklarını belirten oyuncular, öğrencilerle kendisini buluşturan Yenimahalle Belediyesi’ne de teşekkürlerini sundular. Sevgilerini kalp yaparak gösterdiler Oyunu dikkatle izleyen öğrenciler ise oyunu çok beğendiklerini işitme engellilere has alkışlarıyla gösterdiler. Sevgilerini de elleriyle yaptıkları kalp işaretiyle sahneye yansıtan işitme engelliler, kendilerinin de oyuna dahil olmasıyla birlikte daha da coştular. Oyun sonunda işaret dili çevirmen aracılığıyla öğrencilere seslenen Yenimahalle Belediyesi Engelliler Birimi Sorumlusu Emrullah Yılmaz da “Sizleri burada görmekten çok mutluyuz. İyi ki varsınız. Bugün çok güzel bir oyunu işaret diliyle sizlere sunduk. Türkiye’de ilk ve tek işaret işaret dili çocuk tiyatrosunu sahneye koydukları için oyuncu arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum” dedi.

22.04.2016
SAHNEDE İŞARET VAR - SABAH GAZETESİ

Yenimahalle Belediyesi 50'nci Yıl Dört Mevsim Tiyatro Salonu'nda 250 işitme engelli öğrenciye tamamen işaret dilinden oluşan "Hansel, Gretel ve Aslan Kral" adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Aksiyon Çocuk Tiyatrosu'nun profesyonel oyuncularının yer aldığı tiyatroda Yılmaz Balaban İşitme Engelliler Ortaokulu ile Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu'nun öğrencilerine işaret diliyle oyun sergilendi.

22.04.2016
İŞİTME KAYBININ NEDENLERİ

İşitme kaybının birçok nedeni olabilir. Dış ve orta kulakta kir birikmesi, kulak zarının daha az hareket etmesi ya da hastalık, kırık ya da kireçlenme nedeniyle kulağın küçük kemiklerinin zarar görmesi, işitme kaybına neden olabilir. Tekrar eden, kronik ya da tedavi edilmeyen orta kulak enfeksiyonları da işitme kaybına neden olabilir. Sesin, kulağın iç tarafına ulaşmasının engellenmesinin neden olduğu bu tür işitme kaybına, 'iletken işitme kaybı' adı verilmektedir. Diğer bir tür ise, iç kulağın zarar görmesinin neden olduğu 'sensörinöral işitme kaybıdır'. Bu tür zararlar, genellikle yaş ya da gürültü nedeniyle ortaya çıkabilirken aynı zamanda kalıtsal ya da doğuştan da olabilmektedir. Sensörinöral işitme kaybı, bireyin farklı sesleri ayırt etmede zorluk yaşaması ve birinin ses algısında farklılığa sahip olması ile tanımlanır: düşük sesler genellikle zor duyulurken yüksek sesler çok rahatsızlık verici olarak algılanır. İşitme engelli bazı kişilerde kulak çınlaması da vardır. Kulak çınlaması yaşayan bireyler, bir dış kaynaktan gelmeyen ve genellikle kulakta uğultu ya da çınlama şeklinde olan sesleri duyarlar. Kulak çınlamasının etkileri, kişiden kişiye çok farklılık gösterebilmekte ve çok rahatsız edici olabilmektedir. Kulak çınlaması hakkında daha fazla bilgiyi buralarda bulabilirsiniz: Hoerelse.info - Symphony. Sese karşı aşırı hassasiyet, bir kişinin çok alçak sesleri bile rahatsızlık verici düzeyde yüksek olarak algılamasıdır. İşitme engelli birçok kişi, özellikle işitme kaybı iç kulakla ilgili olduğunda sese karşı daha fazla hassasiyet yaşar. Sese karşı aşırı hassasiyet hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Kalıcı işitme kaybı vakalarının en az yarısının temelinde kalıtsal nedenler bulunmaktadır. Kalıtsal işitme kaybı, anne-babanın genleriyle anne-babadan çocuğa geçer. Anne ya da babanın hiçbirinde bu tür bir işitme kaybı olmasa bile birey, anne-babasından genetik olarak işitme engelini alabilir. Eğer anne-baba, akraba ise, çocuğun doğuştan kalıtsal işitme engeline sahip olma olasılığı artmaktadır.

15.04.2016
ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ İşitme kaybının teşhisinin ne kadar erken yaşta sağlanırsa, tedavinin ve bireyin tüm gelişimi de o kadar sağlıklı olur. işitme kaybında erken teşhis çok önemlidir. İşitme kayıpları, çocuğun sesleri oluşturarak konuşmasını geciktiren ve bozan en önemli faktördür. Yapılan araştırmalar işitme kaybının saptanması bakımından en kritik dönemin "yeni doğan dönemi" olduğunu ortaya koymaktadır. Doğduktan sonra en geç altı ay içinde işitme engeli teşhisi konan ve işitme cihazı uygulanıp özel eğitime alınan bebeklerin konuşma becerisi normal yaşıtlarına benzer seviyede gelişebilir. İşitme engeli ile doğan, bu engeli fark edilmeyen bebeğin dil gelişimi durur ve bununla birlikte zihinsel, sosyal ve ruhsal gelişimi yavaşlar. Yenidoğan her bin bebekten 1-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile doğmaktadır. Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu sıklık % 6’ya çıkmaktadır. İşitme engeli ile doğan bebeklerin erken dönemde tespit edilmesi amacı ile işitme taramasının yapılması, kesin teşhis, işitme cihazı uygulaması ve gerekli rehabilitasyon çalışmasını yapmak üzere; Ülkemizde Yenidoğan İşitme Tarama Programı başlatılmış olup 2008 yılından itibaren de uygulanmaya başlanmıştır.

15.04.2016